Energieprijzen schieten alweer fors de hoogte in

De verwarmingskosten in het najaar dreigen fors op te lopen, zo becijferde De Morgen. Hulpverleners en OCMW's zijn volop in de weer om die "energieschok" voor te bereiden, want er zijn nu al signalen dat veel gezinnen in financiële problemen zullen komen. Dat schrijft De Morgen donderdag.

De aardgasprijs voor de doorsneeconsument lag eind juli liefst 50,5 procent hoger dan een jaar geleden, zo becijferde de FOD Economie. Volgens sectorspecialisten zal die in de komende maanden alleen maar verder stijgen. De prijs van aardgas is immers gebaseerd op de olieprijs van een zestal maanden ervoor. Nu is de prijs voor ruwe olie tussen februari en midden juli van dit jaar stelselmatig gestegen, van 90 tot 145 dollar per vat. Als het weer tegenzit, wordt het daardoor voor heel wat huishoudens een dure winter. Meer dan twee miljoen Belgische gezinnen verwarmen zich met aardgas, dat daarmee de populairste verwarmingsbron is.

Bij stookolie, de verwarmingsbron voor ongeveer 1,7 miljoen gezinnen, worden de schommelingen van de olieprijs al na een tweetal dagen doorgerekend. De prijs van stookolie gaat sinds enkele weken in dalende lijn, maar staat wel nog altijd een slordige 60 procent hoger dan een jaar geleden. (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud