EU en VS dringen aan op diensten op WTO-onderhandelingen

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben zaterdag nogmaals het belang van de dienstensector benadrukt tijdens de Doha-ronde van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in het Zwitserse Genève. En dat ondanks het feit dat die sector geen deel uitmaakt van het compromis waarover afgelopen week onderhandeld is. De EU en de VS rekenen erop op dat vlak nog toegevingen binnen te halen in het finale akkoord.

"De dienstensector is een essentieel onderdeel van de Doha-ronde", bevestigde eurocommissaris Peter Mandelson bij het verlaten van een vergadering waarbij het engagement van de landen werd nagegaan om hun markt te openen voor buitenlandse leveranciers.

"Het is van kritisch belang dat we ons wenden tot de diensten", verklaarde de Amerikaanse onderhandelaarster Susan Schwab iets later.

Ondanks het gewicht van de dienstensector in het mondiale bruto binnenlands product (BBP) maakt het maar een klein deel uit van de internationale handel. Dat komt ten dele door de vele nationale beperkingen terzake. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud