EU, VS en China werken samen voor veiliger speelgoed

Vertegenwoordigers van de Europese Unie, de Verenigde Staten en China hebben maandag in Brussel de koppen bij elkaar gestoken over gemeenschappelijke veiligheidsstandaarden voor speelgoed en andere consumentengoederen. Op welke termijn de drie tot zulke standaarden willen komen, kon niet worden gezegd.

"We komen uit een periode van verschillende aanpak, maar evolueren nu in dezelfde richting", zei EU-Commissaris voor Consumentenbescherming Meglena Kuneva na afloop van de bijeenkomst. "We zullen al het mogelijke doen om onze inspanningen te verhogen", was het enige wat ze kwijt wou over de termijn voor het bereiken van concrete samenwerkingen op het vlak van productveiligheid. Er wordt gedacht aan het uitwisselen van meer informatie over welke producten gevaarlijk kunnen zijn.

De discussie rond veilig speelgoed werd actueel toen de Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel vorig jaar 18 miljoen stuks speelgoed uit de winkelrekken moest halen toen bleek dat een kindje gestorven was na het inslikken van een kleine magneet die in het product verwerkt zat. Het speelgoed was in China geproduceerd.

In de marge van de bijeenkomst maandag kwamen de Europese Commissie en China overeen de controles op te voeren op Chinees voedsel en andere Chinese producten die de EU ingevoerd worden. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud