Euronext Brussel: Bel20 stijgt 3,5 procent ondanks macrodata

De Bel20 is met forse winst aan de week begonnen. Beleggers beloonden UCB voor de Amerikaanse goedkeuring voor zijn anti-incontinentiegeneesmiddel Toviaz, en Nyrstar zette de positieve reeks van vorige week verder. Op de brede markt explodeerde de koers van biotecher TiGenix in afwachting van een trading update woensdag.

De Bel20 sloot 3,5 procent hoger op 2.173,06 punten; 17 aandelen in de index konden stijgen, 3 daalden. Zwakke macrodata over de industriële activiteit in de VS en de eurozone werden genegeerd. "Iedereen focust zich nu op het rentebesluit van de ECB op donderdag en de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen", zei een handelaar.

In de Brusselse sterindex stond UCB vrijwel de ganse handelsdag bovenaan (+15,9 pct tot 23,13 euro). De biofarmagroep liet vrijdag weten de goedkeuring te hebben gekregen om zijn anti-incontinentiemiddel Toviaz op de Amerikaanse markt te lanceren.

Ook zinkproducent Nyrstar (+11,4% tot 2,70 euro) deed het net als vorige week uitstekend.

Fortis (+12,4 pct tot 1 euro) en Dexia (+10,3 pct tot 4,50 euro) volgden in het zog van Nyrstar en UCB. Citigroup verlaagde zijn koersdoel voor Fortis van 3,7 euro naar 1 euro.

Dexia maakte tijdens beurstijd bekend uit het Oostenrijkse Kommunalkredit te stappen. De Oostenrijkse bank werd ten gevolge van de kredietcrisis genationaliseerd. Tegelijkertijd verwerft de bank-verzekeraar wel de volledige controle over Dexia Kommunalkredit Bank, de joint venture met Kommunalkredit waarin Dexia zijn Oost-Europese activiteiten heeft ondergebracht. De transactie zal in het derde kwartaal 105 miljoen euro afromen van de nettowinst van Dexia. De derde bankgroep in de Bel20, KBC, won 3 procent tot 34,50 euro.

Op de brede markt werden heel wat aandelen die de jongste weken klappen kregen terug opgepikt. De opvallendste onder hen was zonder meer TiGenix dat liefst 42,6 procent hoger ging tot 3,55 euro. Ook aandelen als Global Graphics (+29,6% tot 1,40 euro), Exmar (+15,8% tot 11 euro) en CFE (+14,8% tot 43,50 euro) werden zonder specifiek bedrijfsnieuws gretig opgepikt. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud