Europese beurzen herstellen fors na overheidsingrepen

In heel Europa gaan de beurzen fors omhoog in reactie op de plannen van de overheden om in actie te treden. De vergadering van de 15 toplanden van de Europese Unie werpt dus vruchten af.

De leiders van de eurozone hebben zondag een gezamenlijk plan goedgekeurd om de bankencrisis het hoofd te bieden. Maandag maken verschillende Europese landen, met Duitsland en Frankrijk op kop, plannen bekend voor een overheidsinjectie in de eigen banken. Bovendien staat de eurolanden zeker tot eind dit jaar zelf garant voor de interbancaire kredieten. En in een gecoördineerde actie gaan de Federal Reserve, de ECB, de Bank of England, de Bank of Japan en de Zwitserse nationale bank onbeperkt dollarfondsen ter beschikking stellen van financiële instellingen. Bedoeling is de spanningen op de geldmarkten te kalmeren. In Parijs, Frankfurt en Amsterdam winnen de beurzen daardoor allemaal meer dan 7 procent.

Op Euronext Brussel stond de Bel20 in de namiddaghandel 8,52 procent hoger. Op Colruyt (-0,01 procent tot 171,12 euro) na staan alle waarden in de Brusselse sterindex op winst. Fortis wordt nog altijd niet verhandeld. Vorige week had de Bel20 nog meer dan 20 procent verloren. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud