Europese recessie op komst

De eurozone zal in 2008 een technische recessie kennen, met een dalend bbp over de jongste drie trimesters. Dat heeft de Europese Commissie maandag bekendgemaakt. De groei die ze voorziet in 2009 is zo goed als onbestaande.

In de eurozone is nu al sprake van een recessie, aldus de Europese Commissie. In het tweede kwartaal van 2008 kromp de economie in de eurozone met 0,2 procent en in het derde kwartaal verwacht de commissie een daling met 0,1 procent. In het vierde kwartaal zou er ook al een negatieve groei zijn van 0,1 pct.

Als de economie twee kwartalen op rij krimpt, spreekt men van een recessie. Dat zou een primeur zijn voor de eurozone sinds de invoering van de eenheidsmunt in 1999. Voor heel 2008 voorziet de commissie nog een groei van 1,2 procent in de eurozone. Volgend jaar is dat amper 0,1 procent en in 2010 0,9 pct.

De Commissie verwacht een recessie vanaf het derde trimester voor de Franse, Duitse en Italiaanse economie en vanaf het vierde trimester voor het Verenigd Koninkrijk en Spanje. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud