Febelfin voorstander van Europees bankentoezicht

De voorstellen voor een Europees bankentoezicht kunnen helpen om vertrouwen en stabiliteit terug te brengen in de Europese economie. Er moet wel aandacht zijn voor de nodige proportionaliteit en voor gelijkwaardige spelregels voor externe banken die binnen de eurozone actief zijn. Dat zegt Michel Vermaerke, de gedelegeerd bestuurder van sectorfederatie Febelfin. Bij de Nationale Bank van België (NBB) luidt het enkel dat "de voorstellen nog bestudeerd moeten worden".

Febelfin is voorstander van een Europese aanpak. "België is een open economie en ook het bancaire stelsel is zeer internationaal gericht", luidt het. De voorstellen zijn bedoeld om "het Europese bancaire systeem te versterken, het toezicht in één hand te leggen (de ECB) en met één duidelijke regelgeving."

Het project, dat al vanaf begin volgend jaar van start zou gaan, kan de Europese economie een boost geven, aldus nog Vermaerke.

Vermaerke vraagt wel de nodige proportionaliteit. Dat betekent dat het toezicht op de grote internationale banken meer op Europees niveau mag liggen, maar dat dat toezicht voor de kleinere lokale banken op lokaler niveau kan blijven.

De Febelfin-topman pleit ook voor snel overleg opdat banken die buiten de eurozone gevestigd zijn, maar er wel actief in zijn, "onderworpen worden aan gelijkwaardig toezicht en gelijkwaardige regels".

Het is aan de ECB om te definiëren welke Belgische banken eventueel in aanmerking komen om vanaf 2013 onder toezicht van de instelling te komen, luidt het nog.

Vermaerke hoopt tot slot dat het politieke debat dat nu zal volgen, snel zal leiden tot efficiënte maatregelen die de stabiliteit van en het vertrouwen in de eurozone kunnen versterken en leiden tot een stabieler bancair systeem.

(FUL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud