"Feestdag op 11 juli geen cadeau"

De vakbonden zijn niet opgezet met de "opwaardering" van 11 juli tot een vaste wettelijke feestdag. De christelijke vakbond ACV en de liberale bond ACLVB reageren in De Standaard, Het Nieuwsblad en Het Volk afwijzend op de toewijzing, aan de oranje-blauwe onderhandelingstafel, van een "eigen" wettelijke feestdag aan de gemeenschappen.

Voor de Vlaamse Gemeenschap valt de feestdag op 11 juli, voor de Franse Gemeenschap op 27 september. Omdat het totaal aantal wettelijke feestdagen op tien behouden blijft, zit er voor de werknemers geen winst in, aldus de voorzitters van ACV en ACLVB, Luc Cortebeeck en Jan Vercamst. "Dit is geen cadeau. Hier gaan de werknemers in andere dossiers een prijs voor betalen", zegt Cortebeeck in de kranten van de Corelio-groep.

De vakbonden schieten met nog meer scherp op de plannen van de regeringsonderhandelaars om een loopbaanrekening uit te werken, waarbij werknemers vrij kunnen kiezen om tijdens bepaalde periodes harder of minder hard te werken. "Dergelijke berekening van de arbeidstijd op jaarbasis, waarbij overuren onbestaande worden, zal onverantwoord lange werkweken mogelijk maken, veel langer dan de 38-urenweek van vandaag", fulmineren Cortebeeck en Vercamst in koor.

Ook Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van de ondernemersorganisatie Unizo, is niet mals voor de arbeidsmarktplannen van oranje-blauw. "Het recht op ouderschapsverlof zou worden opgetrokken tot de kinderen de leeftijd van 12 jaar hebben bereikt. Nu is dat 6 jaar. Bij het begin van de regeling 'ouderschapsverlof' was het 3 jaar. Waar gaan we eindigen? " (VHL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud