Financiële crisis kost Belgen 50 miljard euro

De kredietcrisis heeft de Belgische particulieren al ten minste 50 miljard euro gekost, of gemiddeld 11.000 euro per gezin. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank die vrijdag worden aangehaald in De Tijd en L'Echo.

Het financiële vermogen van de gezinnen verminderde in het eerste kwartaal met 21,2 miljard euro. Die daling is volledig te wijten aan de minwaarde van 25,2 miljard op beursgenoteerde aandelen en op beleggingsfondsen. Veel fondsen investeren een belangrijk deel van hun activa in aandelen.

In het derde en vierde kwartaal van vorig jaar hadden de gezinnen al een latent verlies geboekt van 19,9 miljard. Aangezien de beurskoersen de jongste drie maanden verder zijn gedaald, is de impact van de kredietcrisis sindsdien opgelopen tot meer dan 50 miljard euro.

Een daling van het vermogen heeft een negatieve invloed op de consumptie en de economische groei. Dat is een van de redenen waarom de groei van de Belgische economie dit jaar bijna halveert tot 1,6 procent. Economen zien de groei volgend jaar verder afbrokkelen tot 1,5 procent. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud