Financiële crisis kost wereldeconomie meer dan 10 biljoen dollar

De financiële crisis zal de wereldeconomie tegen eind dit jaar naar schatting meer dan 10 biljoen dollar kosten. Naar "Die Welt" zaterdag schreef, komen experten van Commerzbank Research bij hun berekeningen uit op een bedrag van 10.500 miljard dollar (7.300 miljard euro).

"We zijn in de financiële crisis aan hoge bedragen gewoon geraakt, maar dit bedrag is gewoonweg ongelooflijk", zei hoofdeconoom Jörg Krämer van de bank. Per aardbewoner belopen de kosten meer dan 1.500 dollar.

Zowat 1.600 miljard dollar verlies ontstond bij banken als gevolg van afschrijvingen en faillissementen. De waardeverliezen bij woonimmobiliën in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië worden samen op 4.650 miljard geraamd. Bovendien zou het ineenstorten van de wereldeconomie, als gevolg van de financiële crisis, beide voorgaande jaren ongeveer 4.200 miljard dollar hebben gekost.

Hoewel de kosten van de financiële crisis mogelijk nog verder stijgen, zou de toekomst er toch niet meer pikzwart uitzien. Want intussen heeft de wereldeconomie haar duikvlucht achter de rug, zegt Krämer. De woningprijzen in de VS zijn niet meer gedaald en de banken hebben reeds vers kapitaal ten belope van 1.300 miljard dollar opgenomen. (FUL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud