Fiscale inkomsten achter op schema

De stijging van de fiscale ontvangsten ligt over de eerste jaarhelft achter op schema. De federale regering verwacht een stijging met 6,25 procent, maar in de eerste zes maanden bleef de stijging van de belastinginkomsten beperkt tot 3,2 procent. De inhaalbeweging die in april en mei was ingezet, is daarmee tenietgedaan, zo schrijven de kranten De Tijd en L'Echo donderdag.

De cijfers zijn geen goed nieuws voor de regering-Leterme, die in september begint met de opmaak van de begroting voor 2009. Uit de maandelijkse nota van de studiedienst van Financiën blijkt dat de fiscale ontvangsten in juni lager uitkwamen dan verwacht. De stijging was beperkt tot 3,8 procent, 361 miljoen lager dan gebudgetteerd.

De studiedienst van Financiën berekende dat op basis van de nieuwe macro-economische cijfers de belastinginkomsten 345 miljoen euro lager zullen uitvallen dan verwacht. Vreemd genoeg trok de regering de voorspelling voor de stijging van de belastinginkomsten in juli nog op met 294 miljoen euro. De regering verwacht dat vooral de bedrijfsvoorheffing stijgt als gevolg van de koppeling van de lonen aan de inflatie. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud