Ford Genk - Nieuwe prikacties aangekondigd bij Ford Genk

De spontane staking bij Ford Genk heeft dinsdag geduurd tot 22 uur, tot het einde van de namiddagpost. Een 600-tal werknemers troepten al na 18 uur samen om te protesteren tegen de hoge werkdruk en de onzekerheid over hun toekomst. Voor woensdag worden nieuwe prikacties aangekondigd.

De werknemers van Ford Genk die dinsdag spontaan het werk hebben neergelegd, eisen bovenop meer zekerheid over hun toekomst, in de eerste plaats dat de werkdruk wordt verminderd. Net nu bij de toeleveranciers een aantal plooien zijn gladgestreken om de productiesnelheid nog te verhogen, wil een deel van de Ford-arbeiders juist gas terugnemen.

De actievoerders vertelden hun vakbondsafgevaardigden dat ze maximaal zo'n 300 auto's per shift willen maken. Aan het tempo waar de meerderheid voor gekozen heeft in het referendum, zou dit 500 stuks per ploeg bedragen. Dat de afgesproken premie van 40 procent bovenop het loon slechts geldt bij een productie van 1.000 wagens per dag (500 per shift), deert de misnoegde werknemers niet.

Het staat buiten kijf dat dit voor onderlinge verdeeldheid zorgt, aangezien zowat 90 procent van de ja-stemmers in het referendum heeft gekozen voor de maximale productiesnelheid van 1.000 wagens en de daaraan verbonden toeslag van 40 procent (in plaats van 950 wagens voor 25 procent extra). Voor woensdag worden er alvast nieuwe prikacties aangekondigd. En zo moeten de vakbondsafgevaardigden donderdag opnieuw met een totaal ander gegeven naar de onderhandelingstafel over het sociaal plan vertrekken.

(COR 471)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud