Fortis en Dexia moeten betalen voor Kaupthing

Fortis en Dexia moeten verhoudingsgewijs het meeste betalen voor het vastlopen van Kaupthing Luxemburg. Dat komt doordat beide groepen erg actief zijn in Luxemburg, zo berichten De Standaard en Het Nieuwsblad dinsdag.

De Luxemburgse regeling voor het beschermen van het geld van de spaarders, de AGDL, is op zoek naar 320 miljoen euro. Luxemburg heeft geen fonds, zoals andere landen, waarin banken bijdragen storten. Het gaat op zoek naar middelen telkens zich een catastrofe voordoet. Dat zijn er nu drie, met Kaupthing Bank Luxembourg, Glitnir Bank Luxembourg en Landsbanki Luxembourg.

De AGDL heeft 265 leden bij wie het geld kan opvragen, maar volgens een woordvoerder van de spaardeposito-garantieregeling moeten de banken betalen in functie van hun marktaandeel in de spaarmarkt, wat zou neerkomen op 3,2 miljoen euro per procent marktaandeel in de spaarmarkt. Voor de "Belgische" banken gaat het al snel om enkele tientallen miljoenen euro's.

Dexia-BIL en Fortis zijn er de twee leidende banken in de spaarmarkt. Ook de KBC Groep (via KBL) is een niet-onbelangrijke speler, aldus De Standaard. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud