Fraude met detachering neemt fors toe

De sociale fraude met gedetacheerde werknemers uit andere Europese lidstaten piekt. Het voorbije jaar hebben onze sociale inspecteurs al drie keer meer fraudegevallen ontdekt. Dat vernam Guido De Padt (Open VLD) van minister van Sociale Zaken Laurette Onkelinx (PS), zo schrijft De Tijd woensdag.

Als een firma uit een andere Europese lidstaat hier een opdracht uitvoert, moet ze onze (dure) loon- en arbeidsvoorwaarden naleven. Dat principe geldt niet bij "detachering". Voor tijdelijke, gespecialiseerde opdrachten mogen werknemers en zelfstandigen in ons land werken onder de voorwaarden van hun land van herkomst.

Maar steeds meer bedrijven maken onterecht gebruik van detacheringen. In 2005 liepen nog 43 werkgevers tegen de lamp. Een jaar later waren het er al 80 en vorig jaar ging het om 126 werkgevers. En in 2007 sloegen de inbreuken op liefst 582 werknemers. Dat is drie keer meer dan in 2005 en 2006. Toch is het hoogstwaarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. De controles lopen nog mank, hoewel al sinds 1996 een Europese richtlijn over detachering bestaat. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud