"Geen variabele verloning in 2012"

De restbank Dexia laat, naar aanleiding van de commotie die is ontstaan door het uitkeren van bonussen in het rampjaar 2011, weten dat de medewerkers dit jaar geen variabel loon zullen ontvangen, "of ze nu senior executive of kaderlid zijn". Er komt dit jaar ook geen loonsverhoging.

De krant De Tijd berichtte dat er bij Dexia nv forse bonussen zijn uitgekeerd. Voor bedienden en kaderleden gaat het om 2.500 tot 5.000 euro bruto, terwijl de hogere kaderleden zelfs 25.000 tot 45.000 euro ontvingen. Dat is opvallend, want 2011 was een annus horibilis voor Dexia. De bankengroep werd in oktober opgesplitst, deels genationaliseerd en de waarde van het aandeel stuikte ineen. Dexia nv stevent af op een verlies van 10 miljard euro.

De restbank zegt vrijdag dat het de reglementering strikt heeft toegepast, waarbij voor alle medewerkers die van een variabel loon konden genieten een functiepremie werd ingevoerd. "Deze functiepremie werd in alle transparantie ingevoerd door de sociale organen van de onderneming (cao) en is het gevolg van een beslissing die de raad van bestuur in maart 2011 nam (...) Het totaalbedrag van die functiepremie vertegenwoordigt minder dan 20 procent van de bedragen die vóór de crisis als variabel loon werden uitgekeerd", klinkt het nog.

Volgens de restbank komt de regeling tegemoet aan de uitzonderlijke inzet van de medewerkers in deze crisisperiode. "Dexia moet de competenties kunnen behouden die noodzakelijk zijn om de risico's te kunnen beheren in een uiterst moeilijke context". Ook veel andere financiële instellingen hanteren dergelijke regeling, meent Dexia.

(MVL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud