Gemeentelijke Holding zoekt overheidshulp

De Gemeentelijke Holding, de belangrijkste aandeelhouder van bank-verzekeraar Dexia, moet door de koersval van Dexia aankloppen bij de overheid, zo vernamen de redacties van L'Echo en De Tijd. De holding gebruikte zijn aandelen Dexia als onderpand bij het afsluiten van leningen. Een aandeel Dexia is intussen nog maar 4,5 euro waard, wat niet langer volstaat om de leningen te dekken.

De Gemeentelijke Holding is eigendom van de gemeenten en de gewesten van België. Het is een historische aandeelhouder van het Gemeentekrediet, dat intussen Dexia is geworden. Het belang in Dexia is de belangrijkste investering van de holding.

In oktober nam de Gemeentelijke Holding deel aan een kapitaalinjectie van 6 miljard euro in Dexia, samen met de Belgische, Franse en Luxemburgse overheden. De bijdrage van de holding bedroeg 500 miljoen euro. Daarbij werd geen beroep gedaan op de aandeelhouders van de holding, maar er werd gekozen voor leningen met Dexia-aandelen als onderpand. Dat is geen uitzonderlijke strategie, maar ze ligt wel aan de basis van de huidige problemen. Het gaat over een totaal bedrag aan leningen van 1,4 miljard euro op een balanstotaal van 2,5 miljard euro.

De koersdaling van het aandeel Dexia maakt dat dit onderpand niet langer volstaat. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud