"General Motors wil meer geld van VS-regering"

General Motors, het moederbedrijf van autobouwer Opel, zal de Amerikaanse regering om meer geld vragen. Dat schrijft de zakenkrant Wall Street Journal zaterdag op basis van "goed geïnformeerde bronnen". Als er geen geld volgt van de staat zou het bankroet dreigen, ondanks het eerder gegarandeerde noodkrediet van 13,4 miljard dollar.

De Amerikaanse minister van Financiën, Timothy Geithner, schat dat GM minstens 5 miljard dollar meer nodig heeft om het eerste kwartaal te kunnen door komen. GM en concurrent Chrysler, die eind vorig jaar voor meer dan 17 miljard dollar noodkrediet kregen, moeten dinsdag een saneringsplan voorleggen aan de Amerikaanse Senaat. De regering-Obama zal dan beslissen of ze de bedrijven verder steunt.

Volgens de Wall Street Journal is het onzeker of GM het plan wel degelijk dinsdag zal kunnen voorleggen, omdat er nog onderhandelingen lopen met vakbonden en investeerders.

Volgens de krant overweegt GM ook meer en meer om het faillissement aan te vragen. GM-baas Rick Wagoner had eerder nochtans gewaarschuwd dat consumenten geen auto kopen van een failliete onderneming, en dat zoiets het einde van General Motors zou betekenen. (VDH)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud