Griekse obligatieruil afgesloten, resultaten morgenochtend bekend

Sinds 21 uur is de grootschalige obligatieruil afgesloten die de Griekse schuldenberg met 107 miljard euro moet verminderen. Morgenochtend om 7 uur (Belgische tijd) maakt de Griekse regering de resultaten van de schuldenruil officieel bekend, maar het lijkt nu al vast te staan dat de operatie geslaagd is.

Om van de hele onderneming een succes te maken, moest minstens 75 procent van de private schuldeisers van Griekenland vrijwillig zijn Griekse obligaties inruilen tegen nieuwe obligaties die minder dan de helft waard zijn en een lagere coupon hebben. Rond 17 uur meldde een anonieme regeringsbron al dat dat het geval was.

De drempel van 75 procent maakt het de Griekse regering mogelijk om de obligatiehouders die niet aan de operatie willen deelnemen de arm om te wringen en hun participatie verplicht te maken. In dat geval worden wellicht de bestaande cds-contracten (credit default swaps, verzekeringen tegen wanbetaling) geactiveerd. Echter, als voldoende schuldeisers vrijwillig deelnemen (officieuze regeringsbronnen leggen die drempel op 90 procent), zullen de Grieken de participatie niet forceren.

Vrijdagochtend maakt de regering in Athene officieel bekend hoeveel financiële instellingen op de schuldenruil hebben ingetekend. Griekse media menen vanavond al te weten dat de participatiegraad boven de 90 procent ligt. (KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud