Grootste daling van consumentenvertrouwen sinds ineenstorting Fortis

De indicator van het Belgische consumentenvertrouwen is sterk gedaald in november, na een lichte heropflakkering in oktober. Het consumentenvertrouwen daalde van -7 in oktober naar -14 in november. Dat deelt de Nationale Bank (NBB) vrijdag mee.

Volgens de NBB is de daling ongetwijfeld mee te wijten aan de spanningen in de eurozone en de verslechterende conjuncturele prognoses. Het consumentenvertrouwen daalt in november tot het laagste peil sinds februari 2010. Ook is het de grootste daling sinds de ineenstorting van Fortis in 2008.

"De consumenten zijn vooral somberder geworden over de macro-economische vooruitzichten", zegt de NBB in een persbericht. "Niet alleen zien zij de algemene economische situatie in de volgende twaalf maanden verslechteren, ook is hun vrees voor een aangroei van de werkloosheid fel aangewakkerd. Daarnaast zijn de gezinnen de afgelopen maand, zij het in beperkte mate, ook minder optimistisch geworden over hun toekomstige financiële situatie en hun spaarvermogen." (VKB)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud