Guy Quaden haalt uit naar politiek

Aan de politieke crisis in ons land hangt wel degelijk een economisch prijskaartje, waarschuwt gouverneur Guy Quaden van de Nationale Bank donderdag in een interview met De Tijd en L'Echo. Noodzakelijke maatregelen voor de begroting, de concurrentiekracht en de werkgelegenheid blijven uit.

Hoe langer de politieke crisis aansleept, hoe kleiner de kans dat België erin slaagt in 2007 en 2008 de begrotingsoverschotten te realiseren die worden gevraagd door het stabiliteitsprogramma. Bovendien is 2009 opnieuw een verkiezingsjaar, zegt Quaden.

"De begrotingsdoelstellingen zijn er niet om Europa te plezieren, maar om morgen de kosten van de vergrijzing te kunnen betalen", beklemtoont hij.

Ook worden noodzakelijke beslissingen over de concurrentiekracht en de werkgelegenheid uitgesteld. "Dat heeft een prijs", waarschuwt Quaden.

Dat de impact op de Belgische economie niet dramatisch is, is volgens Quaden te danken aan de euro. Had België nog een eigen munt, dan was die ongetwijfeld onder zware druk gekomen op de wisselmarkten, met alle negatieve gevolgen van dien. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud