Handelstekort 2008 eerste in zestien jaar

België heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1992 een handelstekort geboekt. Dat bericht De Tijd zaterdag. De handelsbalans sloot met een recorddeficit van 9,7 miljard euro, tegenover een overschot van 2,5 miljard in 2007. Het tekort is vooral te wijten aan de prijsstijging van ingevoerde olieproducten.

De invoer steeg met 12,4 procent tot 262,4 miljard euro, blijkt uit voorlopige cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen. De uitvoer groeide met 7,1 procent tot 252,7 miljard.

De handel in olieproducten en aardgas verklaart zowat 60 procent van de verslechtering van de handelsbalans. Voorts steeg de auto-invoer. De diamantuitvoer daalde sterk, omdat vooral Amerikanen minder edelstenen kochten in Antwerpen. Tenslotte woog de dure euro op de export.

De aanhoudende verslechtering van de handelsbalans sinds 2002 wijst op een verslechtering van de concurrentiekracht, hoewel de exporteurs in 2008 voor het eerst in vele jaren geen marktaandeel verloren. De hoge loonkosten, de specialisatie in producten waarnaar de vraag weinig stijgt en de focus van exporteurs op traaggroeiende buurlanden blijven belangrijke handicaps. (SVR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud