Herstel banksysteem primordiaal in aanpak crisis

Het herstel en de hervorming van het banksysteem en het herwinnen van het vertrouwen van het publiek moeten voorrang krijgen in het beleid van de Belgische regering als antwoord op de financiële crisis. Dat blijkt uit een rapport van het federale Planbureau, gericht aan de eerste minister.

Het Planbureau pleit ook voor een hervorming van de financiële markten, "maar dat zal wellicht meer tijd vergen". Inzake het begrotingsbeleid moeten de principes van het stabiliteitspact worden gevolgd, heet het.

Het Planbureau stelt in het rapport vast dat de crisis die de mondiale economie in haar greep houdt, de zwaarste is in vijftig jaar. Het pleit voor een "sequentiële (opeenvolgende) aanpak", met als eerste actiepunt het stabiliseren van de financiële sector. "Met haar ingrijpen is de overheid er reeds in geslaagd paniek ten aanzien van banken te vermijden door het faillissement van de voornaamste spelers te voorkomen. Het vertrouwen van het publiek ten opzichte van bankdeposito's lijkt hersteld, maar voorzichtigheid blijft geboden", waarschuwt het Planbureau.

In een tweede fase zou de overheid moeten vermijden dat gezonde kmo's met liquiditeitsproblemen beginnen te kampen. Tot slot zou ook de regulering van het financiële systeem moeten worden hervormd, om het vertrouwen te herstellen. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud