Advertentie

Herstelplan van 200 miljard krijgt voorzichtige steun EU-landen

Het plan van 200 miljard euro voor het herstel van de economie in de Europese Unie heeft dinsdag voorzichtige steun gekregen van de ministers van Financiën van de EU-landen, zonder dat ze zich op dwingende maatregelen vastlegden. Verscheidene landen maakten voorbehoud.

In een tekst die op een bijeenkomst in Brussel werd goedgekeurd, juichen de ministers "het principe" toe van de voorstellen die de Europese Commissie vorige week deed om de economische activiteit in het licht van de recessie te steunen.

Maar de voorzichtige formulering geeft de terughoudendheid van verscheidene landen weer, te beginnen met Duitsland, dat elke harde verbintenis om dit doel te bereiken, afwees. Frankrijk en Groot-Brittannië daarentegen behoorden tot de landen voor wie het plan zo ambitieus mogelijk moest zijn.

België zal met 0,5 procent à 0,7 procent van het bbp tot de gezamenlijke inspanning moeten bijdragen, bovenop de 1 procent van het bbp van de automatische stabilisatoren (werkloosheidsuitkeringen, belastinginkomsten, ...). Het begrotingstekort zal volgend jaar dus om en bij de 2 procent liggen. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud