Hogere premies bij tewerkstelling personen met arbeidshandicap

De Vlaamse minister van Werk, Frank Vandenbroucke, heeft zaterdag in Haasrode naar aanleiding van de tweede editie van de Vlaamse banenmarkt een campagne gelanceerd om de nieuwe maatregelen ter ondersteuning van de tewerkstelling van mensen met een arbeidshandicap, die op 1 oktober van kracht werden, beter bekend te maken. Blikvanger is de verhoging en verbreding van de tussenkomst voor werkgevers die dergelijke mensen tewerkstellen.

De nieuwe Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) voorziet afhankelijk van het jaar van tewerkstelling een tussenkomst in de loonkost tot 40 procent van het loon. Ook voor werknemers die al in dienst zijn, kan de premie worden aangevraagd. Vanaf heden kunnen ook het onderwijs, de lokale besturen en zelfstandigen van de maatregel gebruikmaken. In het onderwijs wordt dat uitgebreid van mensen die uit eigen middelen aangeworven werden, tot alle personeelsleden.

De werkgever kan ook subsidies bekomen voor de aanpassing van de werkplek. Om een werkzoekende ervaring te laten opdoen op de werkvloer is er de individuele beroepsopleiding (GIBO). Werkgevers kunnen gedurende de eerste zes maanden van aanwerving ook gratis jobcoaches inschakelen om de integratie op de werkvloer te bevorderen. Ook voor werknemers zijn er voorzieningen. Zo kunnen doven en slechthorenden bijvoorbeeld beroep doen op een tolk en is een tegemoetkoming voorzien in verplaatsingskosten. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud