Hoofd van Turkmeense gasmonopolist ontslagen

De Turkmeense president Goerbangoeli Berdimoechamedov heeft het hoofd van de publieke monopolistische gasmaatschappij Turkmengaz de laan uitgestuurd. Dat riep de staatstelevisie van het Aziatische land met grote brandstofreserves om.

Als toelichting bij het ontslag van Amanaly Khanaljev hield de president de ministerraad voor dat "er efficiënter moet worden gewerkt in de belangrijkste branche van de Turkmeense economie, met name de olie- en gasindustrie".

Het staatsdagblad Neutralny Turkmenistan berichtte zaterdag dat het parket-generaal en een controleorgaan op de overheidsinstanties "ernstige tekortkomingen" hadden vastgesteld, waarna het staatshoofd besloot Khanaljev te ontslaan.

De man was nog maar een jaar in functie. Sinds Berdimoechamedov in 2007 aan de macht kwam, heeft hij al twee andere toplui van Turkmengaz wandelen gestuurd.

De energiereserves van de zeer gesloten vroegere Sovjetstaat staan meer en meer in de belangstelling van westerse en Aziatische landen, terwijl de overheid zoekt de nog zeer van Rusland afhankelijke gasuitvoer te diversifiëren. (KAV)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud