Horeca kampt met schrijnend personeelstekort

De horeca kampt met een schrijnend personeelstekort. Bijna 60 procent van de ondervraagden heeft momenteel een openstaande vacature en vooral kelners en keukenpersoneel zijn veel gevraagd maar moeilijk te vinden. Dat blijkt uit een enquête uitgevoerd door UNIZO en Ho.Re.Ca.-Vlaanderen bij 306 horeca-uitbaters, meldt Unizo zondag.

De gemiddelde invultijd van een VDAB-vacature is een veertigtal dagen. Toch wacht 30 procent van de horeca-uitbaters al meer dan zes maanden op een invulling van hun vacature.

Van de horeca-uitbaters in de enquête geeft ruim 90 pct aan al stappen te hebben ondernomen om tot bijkomende aanwerving over te gaan. "Toch gaat die zoektocht moeilijk. Vooral het gebrek aan kandidaten en aan enthousiasme bij de kandidaten zijn obstakels. De onregelmatige uren en dagen en de te hoge loonlasten vormen andere belangrijke knelpunten", luidt het.

Als er geen bijkomende maatregelen komen, zien de uitbaters de toekomst somber in. Bijna 67 pct verwacht een personeelstekort binnen de 2 jaar en 46 pct stelt zelfs dat een tekort aan personeel tot een definitieve sluiting van de zaak kan leiden binnen de 2 jaar. Naast het structureel tekort, is ook gelegenheidspersoneel moeilijk te vinden.

Volgens UNIZO en Ho.Re.Ca.-Vlaanderen heeft de sector meer zuurstof nodig en zijn er dringend maatregelen nodig, zoals een verlaging van de loonlasten, verdere verlaging van de BTW, meer flexibele arbeidsregeling en specifieke loonlastenverlaging voor gelegenheidsarbeid. (VIM)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud