IMF verlaagt groeiverwachting wereldeconomie

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt haar groeiverwachting voor de wereldeconomie naar beneden bij. Voor 2012 rekent het IMF nu op een groei van 3,3 procent. Tot hiertoe werd rekening gehouden met een groei van 3,5 procent. Dat blijkt uit het nieuwe IMF-rapport over de economische verwachtingen dat dinsdag in Tokio werd voorgesteld.

Ook de verwachtingen voor 2013 worden bijgesteld: +3,6 procent in plaats van de eerder verwachte +3,9 procent.

De verlaging van de groeiverwachting is voornamelijk het gevolg van de aanhoudende schuldencrisis in de eurozone die "de duidelijkste bedreiging" blijft voor de wereldeconomie, en van de zogenaamde "fiscal cliff" in de Verenigde Staten, waarmee verwezen wordt naar de combinatie van lagere overheidsuitgaven en hogere belastingen.

Volgens het Fonds moet de EU snel haar noodfonds op poten zetten en beginnen met het nemen van maatregelen om te komen tot een bankenunie en een grotere economische integratie. De VS moeten op hun beurt dringend maatregelen nemen om de dreiging van de 'fiscal cliff' weg te nemen.

"Het herstel heeft enkele nieuwe tegenslagen te verwerken gekregen en de onzekerheid weegt zwaar op de verwachtingen. (...) Het risico op een neerwaartse trend is gestegen", schrijft het Fonds in het rapport. Het wijst erop dat de werkloosheidsgraad op vele plekken, onder meer in Europa, erg hoog zal blijven en dat het vertrouwen in het financiële systeem "bijzonder fragiel" blijft.

"De hamvraag is of de wereldeconomie momenteel simpelweg een nieuwe turbulente periode doormaakt (...) ofwel of de huidige vertraging zal aanhouden", aldus nog het IMF.

In juli werden de groeiverwachtingen voor de wereldeconomie ook al naar beneden bijgesteld. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud