Inflatie steeg sterker dan in buurlanden

De inflatie in België kwam in 2011 uit op 3,5 procent, dat is 1,2 procentpunt meer dan het jaar ervoor. In drie onderzochte buurlanden (Duitsland, Frankrijk en Nederland) bedroeg de inflatie gemiddeld 2,4 procent. Dat stelt het Prijzenobservatorium donderdag in zijn jaarverslag.

Op basis van de geharmoniseerde index van de consumptieprijzen bedroeg de inflatie in 2011 in ons land 3,5 procent. Net als in 2010 verklaart de aanhoudende toename van de energie- en brandstofprijzen in 2011 de hogere levensduurte. Energie droeg 1,9 procentpunt bij tot de totale inflatie.

Zowel vloeibare brandstoffen, gas als elektriciteit waren in 2011 gemiddeld veel duurder dan het jaar ervoor. De prijs van huisbrandolie lag ruim een kwart hoger. Voor motorbrandstoffen werd gemiddeld 15,6 pct meer betaald. De prijzen voor gas en elektriciteit namen met respectievelijk 19,1 en 11,8 pct toe.

In de drie onderzochte buurlanden versnelde de inflatie ook, maar met gemiddeld 2,4 pct bleef de prijsstijging er wel ruim onder die van België. Bijna drie vierde van het inflatieverschil in 2011 is toe te schrijven aan de energieprijzen, die in Duitsland, Frankrijk en Nederland gemiddeld met 10,4 pct stegen.

(GEL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud