Interbankenmarkt laat stoom af na beslissingen Eurogroep

De geblokkeerde interbankenmarkt, die (mee) aan de basis ligt van de huidige bankencrisis, lijkt zich maandag te ontspannen nadat de landen van de Eurogroep zondag beslisten om tot 31 december 2009 de leningen die financiële instellingen aangaan onder staatsgarantie te plaatsen. De rente die de banken aanrekenen bij het elkaar lenen van geld is gedaald, wat erop wijst dat het onderlinge wantrouwen voor een deel is weggewerkt.

De interbancaire rente die maandag in Londen aangerekend werd voor leningen over drie maanden (de London Interbank Offered Rate of Libor) staat maandag op 4,7525 procent. Vorige week vrijdag bedroeg die rente nog 4,8187 procent.

De Euribor, het Libor-equivalent voor de eurozone, is maandag gedaald naar 5,318 procent, tegenover 5,381 procent vrijdag. Het gaat om de grootste daling sinds eind januari.

De vijftien staats- en regeringsleiders van de eurozone beslisten zondag ook om met kapitaalsinjecties hun belangrijkste banken niet failliet te laten gaan, als die in problemen verkeren. Ook dat kan als een vertrouwenwekkende maatregel gezien kan worden. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud