Iraanse olie-inkomsten dalen met helft door internationale sancties

De internationale sancties omwille van het omstreden Iraanse kernprogramma hebben tot een daling van de olie-inkomsten met vijftig procent geleid. Dat geeft de Iraanse minister van Economie, Shamseddin Hosseini, toe in de Iraanse media.

Op de staatstelevisie vertelt de minister dat Teheran de helft minder inkomsten uit de olie haalde omwille van de sancties. De Iraanse leiders bevestigen dat het land sinds de zomer zich in een situatie van "economische oorlog" bevindt. Begin september erkende ook de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad dat zijn land door de sancties "problemen" ondervindt om olie te verkopen.

Het Internationale Energieagentschap (IEA) raamt de export van Iraanse ruwe olie op 1,3 miljoen vaten per dag in november, wat een miljoen minder is dan in dezelfde periode vorig jaar. De daling is onder meer het gevolg van het embargo op Iraanse olie, dat de Europese Unie in het begin van het jaar oplegde. Ook de aankopen van de voornaamste Aziatische klanten daalden onder druk van de Verenigde Staten.

Teheran wordt ervan verdacht een atoomwapen te vervaardigen, onder het mom van een kernprogramma met civiele doeleinden. Iran ontkent die beschuldigingen categoriek. (ATTA KENARE)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud