Irak boort na twintig jaar opnieuw naar olie

Irak is vrijdag, na twintig jaar onderbreking, opnieuw gestart met het boren naar de immense olievoorraden in de Iraakse bodem. Dat heeft het Iraakse ministerie van Olie bekendgemaakt.

Minister van Olie Hoessein Chahristani zal vrijdag een plechtigheid bijwonen aan de oliebron van al-Gharraf, bij Nassiriyah, op 350 kilometer van Bagdad.

Volgens het ministerie beschikt het over drie ploegen, opgeleid in het buitenland en bekend met de nieuwste technieken.

Door te herbeginnen met de olie-exploratie hoopt Irak het aantal bewezen oliereserves te kunnen verdubbelen. Vandaag bedragen die voorraden 115 miljard vaten.

Na de invasie in Koeweit in 1990 en de daaropvolgende VN-sancties legde Irak de exploratie stil en werd de uitvoer drastisch beperkt. Nu hoopt Bagdad opnieuw voordeel te halen uit de enorme reserves. De uitbating wordt geleidelijk aan opengesteld voor buitenlandse bedrijven.

Bedoeling is tegen eind dit jaar 3 miljoen vaten per dag op te pompen, tegenover 2,5 miljoen vaten nu. Binnen vijf jaar zou dat 4,5 miljoen vaten moeten worden.

Irak beschikt over de derde grootste bewezen oliereserves ter wereld, maar heeft een drastisch tekort aan technologie en kapitaal. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud