KBC ontkent Belgische "credit crunch"

De Belgische bank-verzekeraar KBC heeft in de opvolgingscommissie voor de financiële crisis van de Kamer ontkend dat ze sinds het losbarsten van de financiële crisis in 2008 minder kredieten heeft verstrekt aan particulieren en bedrijven.

"KBC heeft de voorwaarden voor de kredietverlening aan particulieren of kmo's niet aangehaald", zo verklaarde de voorzitter van de raad van bestuur Thomas Leysen in de opvolgingscommissie.

Volgens Leysen is het aantal weigeringen de voorbije jaren relatief stabiel gebleven. Eind 2011 ging het om 1,9 procent weigeringen, tegen 2,3 procent in 2010. Over de periode 2007-2010 is gemiddeld 2,1 procent van de kredietaanvragen geweigerd. Vorige week ontkende ook Fortis al het bestaan van een "credit crunch" in België.

KBC genoot in 2008 en 2009 van openbare herkapitaliseringen voor 7 miljard euro en van staatsgaranties ten belope van 20 miljard euro. Tijdens de hoorzitting in de Kamer lichtte de KBC-top toe hoe sindsdien een aantal activa zijn afgestoten en de groep zijn activiteiten concentreert op België en de Centraal- en Oost-Europese landen Tsjechië, Slovakije, Bulgarije en Hongarije.

(EDR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud