KBC voorspelt 140.000 minder jobs in twee jaar

Door de economische crisis gaan dit en volgend jaar in ons land 140.000 jobs verloren. Dat voorspelt KBC-econoom Bart Van Craeynest zaterdag in de kranten De Tijd en De Standaard.

De bank-verzekeraar KBC voorspelt voor dit jaar een krimp van de economie met 3 procent, het slechtste cijfer sinds de Tweede Wereldoorlog.

"Het wordt een dramatisch slecht jaar, waarbij de terugval in beslissende mate zal afhangen van de ontwikkelingen in de volgende paar maanden", meent Van Craeynest. Er zou vanaf volgend jaar een herstel optreden.

Door de recessie zullen heel wat jobs verdwijnen. Van Craeynest voorspelt dat dit en volgend jaar 140.000 jobs verdwijnen. "De arbeidsmarkt krijgt de hardste klap te verwerken sinds begin jaren tachtig."

Wat betreft de impact op de overheidsfinanciën voorspelt de KBC-econoom voor dit jaar een tekort van 4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Voor volgend jaar verwacht hij een tekort van 5 procent. Om de overheidsfinanciën niet te laten ontsporen is er volgens Van Craeynest nood aan "een beleidsplan dat het Globaal Plan van 1993 overtreft". (FUL)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud