Kernuitstap: "geen chantage" zegt Electrabel

"Op geen enkele manier mag de positie van Electrabel geïnterpreteerd worden als 'chantage'." Dat zegt de Raad van bestuur van Electrabel, daags na de beslissing van het kernkabinet om Doel I en II in 2015 te sluiten en Tihange I tien jaar langer open te houden tot 2025.

Het bestuur van Electrabel "weerlegt de foutieve interpretatie die sommigen gaven aan de positie die door de onderneming gecommuniceerd werd naar aanleiding van de beslissingen van het kernkabinet gisteren".

Het energiebedrijf liet woensdag weten dat er momenteel een gebrek aan rechtszekerheid is. Het dreigde ermee Tihange I al vanaf 2015 te sluiten. "Bluf", zei staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (cdH) daarop.

Electrabel wijst erop dat het een "geëngageerde en verantwoordelijke industriële onderneming" is. De "recente aanvallen aan het adres van de onderneming" zijn kwetsend ten opzichte van het personeel en "totaal niet gegrond".

"De beslissing om Doel 1 en Doel 2 te sluiten, is een beslissing die aan de politiek toekomt ook al is de stopzetting van performante, industriële installaties niet de eerste keuze van Electrabel", vervolgt de raad van bestuur.

Het bedrijf zegt een "rationele positie" te hebben. "Het is aan de onderneming en de leden van haar raad van bestuur om de rendabiliteit van haar toekomstige investeringen te evalueren." De levensduur van Tihange I verlengen, heeft een prijskaartje van 500 miljoen euro. "Om een dergelijk budget vrij te maken, heeft Electrabel nood aan een visie en garanties met betrekking tot de rendabiliteit voor de komende tien jaar."

De raad van bestuur bevestigt opnieuw ter beschikking te staan van de regering "om haar standpunt toe te lichten en absolute duidelijkheid te krijgen omtrent de economische elementen". (THD)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud