Kredietbeoordelaar Fitch trekt de outlook voor België op van negatief naar stabiel

Kredietbeoordelaar Fitch heeft zijn outlook voor België opgetrokken van negatief naar stabiel. Fitch behoudt de voornaamste rating (IDR) voor ons land op AA. Dat maakt de kredietbeoordelaar vandaag bekend.

Als hoofdredenen voor de beoordeling geeft Fitch onder meer aan dat de Belgische regering er zoals gepland in geslaagd is om het begrotingstekort met zowat 1 procent van het bbp terug te dringen in 2012, tot 2,9 procent, dat de financieringsvoorwaarden voor ons land duidelijk minder streng zijn en dat de publieke schuld piekte maar onder de 100 procent van het bbp bleef. Fitch verwacht dat de schuld tegen 2021 zal terugvallen tot 79 procent.

Fitch verwacht niet dat België dit jaar nog bijkomende kapitaalinjecties voor Dexia zal moeten verschaffen. De overige Belgische bancaire instellingen bevinden zich volgens de kredietbeoordelaar in een betere situatie. Fitch haalt als voorbeeld KBC aan, dat in 2012 3,5 miljard euro steun aan de staat terugbetaalde (plus een premie van 15 procent).

Fitch waarschuwt wel voor de kosten op arbeid in België, die hoger zijn dan die van de belangrijkste handelspartners. Factoren die in de toekomst tot een ratingverlaging zouden kunnen leiden, zijn een verslechtering van de situatie van Dexia, een toename van de publieke schuld, een politieke stilstand na de verkiezingen van 2014 en een verder verlies in competitiviteit.

Een positief effect op de rating kan in de toekomst komen van een verkleining van de schuld. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud