Advertentie

Kwart minder nieuwe bedrijven in 1 jaar

In de eerste helft van dit jaar zijn er netto 10.478 nieuwe bedrijven en zelfstandigen bijgekomen. Dat zijn er een kwart minder dan in dezelfde periode vorig jaar en 41 pct minder dan in de eerste zes maanden van 2007. Dat bericht Het Laatste Nieuws vrijdag.

Van januari tot en met juni zijn er in ons land 38.402 nieuwe bedrijven of zelfstandigen opgestart, aldus cijfers van Coface Services Belgium en het NSZ. Tegelijkertijd gingen in die periode een recordaantal van 5.260 bedrijven failliet. En nog eens 22.664 ondernemers of zelfstandigen zetten hun activiteiten stop. Samengeteld hebben dus 27.924 ondernemingen er de brui aan gegeven. Afgezet tegen het aantal starters betekent dit dat er netto 10.478 ondernemingen bijkwamen.

"Dat lijkt goed nieuws, maar dat is het allerminst, want jaar na jaar zien we de netto aangroei van bedrijven afnemen", aldus NSZ-voorzitster Christine Mattheeuws. In de eerste helft van 2011 was er nog sprake van een aangroei met 13.752 ondernemingen. Het verschil met 2007 - vóór het uitbreken van de bankencrisis - is nog opmerkelijker: toen kwamen er 17.873 firma's bij.

"Als deze trends nog jaren aanhouden, zal het aantal ondernemingen straks niet meer toe- maar afnemen, wat dramatische gevolgen zou hebben voor de werkgelegenheid en welvaart in dit land", waarschuwt Mattheeuws. Het NSZ pleit voor structurele hervormingen om ondernemen aantrekkelijker te maken. (GEL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud