Landbouwbeurs Libramont opent rustig

De 74ste landbouwbeurs Foire de Libramont, een van de grootste van Europa, is vrijdag rustig begonnen. Ontevreden boeren verwelkomden de politici weliswaar met geroep en spandoeken, maar het protest bleef binnen de perken.

De landbouwers hadden acties aangekondigd als er geen antwoord zou komen op hun eisen. Donderdag kondigde de Waalse regering nog aan dat ze 7 miljoen euro vrijmaakt voor de sector.

Tijdens de opening van de beurs zegden de organisatoren dat ze het woord willen geven aan bezorgde landbouwers. De officiële tribune, normaal voor vip's en politici, werd bevolkt door boeren en hun familie. Politici, onder wie Yves Leterme, Didier Reynders, Jean-Claude Marcourt, Rudy Demotte en Joëlle Milquet, namen plaats op de kleine tribune.

De landbouwers profiteerden van de gelegenheid om hun eisen bekend te maken. Sommigen waren in het zwart gekleed, als symbool voor de boeren die er volgend jaar niet meer bij zullen zijn als de situatie onveranderd blijft.

De boeren vroegen de symbolische sluiting van een aantal stands van de overheid en van het Voedselagentschap. De directie van de beurs sloot uit solidariteit, "in overleg met de ministers", tussen 11 en 13 uur de hal waar de stands zich bevinden. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud