Markten ontgoocheld ondanks recordverkoop bij Apple

De Amerikaanse elektronicagigant Apple heeft in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar een recordaantal iPhones en Ipads verkocht. De omzet haalde evenwel de verwachtingen niet en de winst stagneerde, waardoor de beurs ontgoocheld reageerde. Apple deelde woensdag de cijfers mee van het kwartaal waarin de eindejaarsperiode ligt.

De verkoop van de smartphone iPhone steeg in het eerste kwartaal, dat tot 29 december loopt, op een jaar tijd van 37 miljoen tot 47,8 miljoen stuks. Bij de iPad-tablet steeg de verkoop van 15,4 miljoen tot 22,9 miljoen.

De verkoop stuwde de omzet dan ook naar een record: +18 procent tot 54,5 miljard dollar. Analisten hadden echter op 54,9 miljard dollar gerekend. Hogere kosten voor ontwikkelingen, productie en marketing voor talrijke nieuwe producten deden de winst bovendien stagneren op 13,1 miljard dollar. De winst was wel iets beter dan analisten hadden vooropgesteld.

Dat alles was duidelijk een ontgoocheling voor de markt: nabeurs daalde het aandeel met meer dan 4 procent. Analisten stellen zich bovendien de vraag of de piek van het bedrijf inmiddels achter de rug is.

In het eindejaarskwartaal zette Apple traditioneel een productoffensief in met onder meer de vierde generatie van de tablet alsook een miniversie van die iPad. En kort daarvoor was reeds de iPhone 5 uitgekomen en er kwam een nieuwe versie van de Mac-computer. (THD)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud