Meer dan 17 miljard dollar voor automobielconstructeurs in VS

De Amerikaanse president George W. Bush wil de noodlijdende Amerikaanse automobielsector ondersteunen met noodkredieten van meer dan 17 miljard dollar (zo'n 12 miljard euro). Het pakket is in eerste instantie bedoeld voor General Motors (GM) en Chrysler. Ford heeft laten weten dat het onder de huidige omstandigheden zo verder kan.

Een eerste tranche van 13,4 miljard dollar wordt nu uitbetaald. Een tweede van 4 miljard dollar wordt in februari volgend jaar ter beschikking gesteld van de constructeurs, onder voorbehoud dat het tweede deel van de fondsen van het plan Paulson ter ondersteuning van de Amerikaanse financiële sector door het Amerikaanse Congres wordt gedeblokkeerd.

De noodkredieten zijn aan strenge voorwaarden gekoppeld. Het reddingsplan van 700 miljard dollar van de Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson was eigenlijk uitsluitend bedoeld voor de financiële sector. Volgens het Witte Huis moeten GM en Chrysler de fondsen gebruiken om financieel weer "levensvatbaar" te worden. Zijn ze dat niet tegen 31 maart 2009, dan moeten ze al het geld dat hen voorgeschoten is, terugbetalen. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud