Advertentie

Meer dan helft RVA-geld gaat naar 50-plussers

De werkloosheidsuitkering wordt steeds meer een ouderenverzekering. Vorig jaar ging voor het eerst meer dan de helft van het geld van de federale werkloosheidsdienst naar 50-plussers, zo blijkt uit de cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) voor 2008, zondag op de website van de krant De Tijd.

Het is de eerste keer dit decennium en waarschijnlijk in de hele geschiedenis van de RVA dat de kaap van 50 procent wordt overschreden. In 2007 waren de 50-plussers nog goed voor 49,59 procent.

Het stijgende aandeel van de 50-plussers is in de eerste plaats het gevolg van de verbetering van de arbeidsmarkt de voorbije jaren. Jongere werkzoekenden profiteerden daar meer van dan de ouderen, die vaak als restgroep achterbleven. Als we naar de eigenlijke werkloosheidsuitkeringen (met inbegrip van de brugpensioenen) kijken, liep het aandeel van de 50-plussers vorig jaar op tot 57,39 procent.

Maar oudere werknemers blijken ook steeds beter de weg te vinden naar de systemen van tijdskrediet en loopbaanonderbreking. Hier bedroeg het aandeel van de 50-plussers vorig jaar 57,62 procent. (SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud