Minder elektriciteit- en gasverbruik door crisis

De hoeveelheid elektriciteit die werd opgevraagd door de gebruikers op de Belgische netten is met zo'n 6 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Dat is een gevolg van de economische crisis, zo zegt Synergrid, de Belgische federatie van netbeheerders van elektriciteit en aardgas.

De vermindering is vooral te wijten aan een verbruiksdaling van 16 procent bij de op het net van Elia aangesloten industriële klanten. Sinds mei is er wel een lichte heropleving merkbaar, wat ook in november en december wordt bevestigd. De verbruiksdaling bij de eindklanten op het distributienet (residentiële klanten, kmo's,...) benadert 3 procent.

De in de distributienetten geïnjecteerde gedecentraliseerde productie -dat is bijvoorbeeld stroomproductie door pv-panelen- steeg 20 procent en is goed voor meer dan 5 procent van de hoeveelheid elektriciteit die door die netten wordt vervoerd.

Het aardgasverbruik steeg dan weer met 2 procent, ondanks de crisis. Er was een sterke stijging (18 procent) van de aankopen door Belgische elektriciteitscentrales, onder meer door de hoge vraag naar stroom vanuit Frankrijk en de voordelige prijs. Daarentegen was er een daling, door de crisis, van 11 procent van het aardgasverbruik van de industrie. Bij de eindklanten op de netten van de distributienetbeheerders was er een daling met 1 procent, ondanks 60.000 nieuwe aardgasklanten en de iets koudere temperatuur. Dat werd gecompenseerd door inspanningen voor rationeel energiegebruik, zoals betere isolatie. (DES)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud