Moody's geeft Griekenland laagst mogelijke rating

Ratingbureau Moody's heeft de kredietwaardering van Griekenland verlaagd van 'Ca' naar 'C', de laagste rating die het agentschap hanteert. Aanleiding is het verlies dat de private schuldeisers moeten slikken op hun Griekse obligaties en "de zeer grote waarschijnlijkheid van een wanbetaling", meldt het agentschap vrijdagavond in een persbericht.

Volgens Moody's houdt de haircut die recent is afgesproken in dat de private schuldeisers "meer dan 70 procent" verlies moeten slikken op hun Griekse obligaties. "Dat komt overeen met een C-rating", aldus het kredietagentschap.

Een nieuwe outlook over de toekomstige evolutie van het Grieks schuldpapier geeft Moody's niet, vanwege de hoge kans op een wanbetaling en "het feit dat C de laagste rating is op de schaal van Moody's". Toch belooft de kredietbeoordelaar het Griekse risicoprofiel te herbekijken wanneer de jongste Europese afspraken in daden zijn omgezet.

Veel hoeft daar echter niet van verwacht te worden. Moody's merkt immers zelf al op dat eventuele opwaarderingen hoe dan ook beperkt zullen blijven. Om te significant te stijgen moet het ritme van de structurele hervormingen in fiscale consolidatie veel hoger, terwijl ook groei, intrestvoeten en belastinginkomsten voorlopig ondermaats blijven.

(KNS)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud