Nationale Bank: "Economisch herstel ten vroegste na de zomer"

De Nationale Bank verwacht dat de economie ten vroegste na de zomer zal aantrekken. Voor heel 2013 wordt uitgegaan van een nulgroei. Dat bleek vandaag, bij de voorstelling van de halfjaarlijkse economische projecties voor België. "Pas vanaf het derde kwartaal is een heel voorzichtige verbetering mogelijk, en dan vooral in het vierde kwartaal. Die evolutie is te danken aan een verbetering van de buitenlandse vraag, niet van de binnenlandse situatie", verklaarde gouverneur Luc Coene. In 2014 zou er ruimte zijn voor een groei van 1,1 procent.

De economische groei in België is sinds de tweede helft van 2011 stilgevallen. Al vier kwartalen op rij evolueert het bruto binnenlands product negatief, luidde het vrijdag. Eerder deze week kwam het Instituut Nationale Rekeningen nog met een lichte herziening voor het eerste kwartaal: in plaats van een licht herstel, was er sprake van een nulgroei.

Volgens Coene zijn die cijfers nog niet meegenomen in de vooruitzichten van de Nationale Bank, maar hij verwacht geen groot effect. "Het was maar een heel kleine herziening, die dus waarschijnlijk ook een verwaarloosbare impact zal hebben over het hele jaar. Het cijfer voor het eerste kwartaal is ook nog niet definitief."

Mogelijk is er wel nog een impact van de maatregelen die de regering moet nemen om de begroting op orde te brengen. Voor 2013 moet 1 miljard euro worden gevonden om het beoogde tekort van 2,7 procent van het bbp te halen. In 2014 moet de overheid 4 miljard euro vinden. Door het wegvallen van een reeks eenmalige maatregelen, loopt het tekort volgend jaar uit tot -3,3 procent van het bbp, terwijl de doelstelling -2 procent bedraagt. "De groei zal afhangen van wat er in de begrotingscontrole beslist wordt", aldus Coene. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud