Nationale staking verlamt Griekenland

Griekenland is woensdag lamgelegd door een nationale 24-urenstaking, waartoe de belangrijkste vakbonden opgeroepen hadden. Met het machtsvertoon willen de stakers ingaan tegen de hervormingen van het pensioenstelsel van de conservatieve regering, die door de Europese Unie gevraagd zijn.

De staking was vooral voelbaar in de publieke sector, het transport, het onderwijs, de banken, de gezondheidssector, het gerecht en de pers. Het Griekse luchtruim moest gesloten worden voor burgervluchten en alle boten bleven aan de kade liggen. Ook bleef het merendeel van de treinen stilstaan en functioneerden de nationale media, scholen of administratieve diensten niet.

Mister-president Kostas Karamanlis heeft van de hervorming van het pensioenstelsel een van zijn stokpaardjes gemaakt. Wat de regering zeker wil is een drastische daling van het aantal mensen dat met prepensioen gaat. Daarom zal ze de lijst van "zware en ongezonde" beroepen drastisch herzien. Bij de lijst, die goed is voor 32 procent van de actieve bevolking, zijn onder meer autowassers, verplegers, bakkers en kaas-, parfum- en charcuteriemakers.

De regering is niet van plan de wettelijke pensioenleeftijd (65 jaar voor mannen en 60 jaar voor vrouwen) te verhogen en wil het niveau van de pensioenen en uitkeringen behouden. (SER)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud