NBB: "begrotingstekort, economische groei en competitiviteit zijn prioriteiten"

Het bruto binnenlands product (bbp) van België daalde vorig jaar met 3 procent aan reële prijzen, de inflatie uitgezuiverd. Het bbp kwam zo uit op 337,75 miljard euro (lopende prijzen), zo blijkt uit het maandag voorgestelde jaarverslag van de Nationale Bank (NBB). Gouverneur Guy Quaden vraagt dat de regering het begrotingstekort aanpakt, dat de groei gestimuleerd wordt en dat de competitiviteit van het land de hoogte ingaat.

Quaden herhaalde maandag dat België de ernstigste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog achter de rug heeft. "Vorig jaar bij de voorstelling van het jaarverslag 2008 sprak ik van een grote recessie, ernstiger dan de andere van na de Tweede Wereldoorlog, maar niet van een depressie. Ik rekende op een snelle en gepaste economische reactie. Nu, één jaar later, blijkt dit scenario correct."

Bij de voorstelling van het jaarverslag toen moest de NBB hoogst uitzonderlijk nieuwe vooruitzichten voor 2009 geven omdat de vooruitzichten die eind 2008 gesteld werden, al achterhaald waren door een catastrofaal slotkwartaal.

"De negatieve spiraal werd doorbroken door de snelle reactie van het budgettair en monetair beleid", luidde het. Volgens de gouverneur zijn "verschillende jaren" nodig om de verliezen van eind 2008 en begin 2009 te recupereren. Daarbij gelden verschillende prioriteiten. "De boodschap van de Nationale Bank is het begrotingstekort terugdringen, de groei stimuleren en de competitiviteit optrekken." Om de competitiviteit te verbeteren moet de loonkost aangepakt worden en moet ingespeeld worden op innovatie.

Voor 2010 verwacht de NBB in eerdere publicaties een groei van 1 procent. (THD)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud