Nederland krijgt mogelijk nieuwe coöperatieve bank

Een groep mensen uit het Nederlandse Apeldoorn werkt aan de oprichting van een nieuwe coöperatieve bank, uit onvrede met het huidige beleid en de huidige cultuur bij de Nederlandse banken. De initiatiefnemers proberen eerst zoveel mogelijk leden te werven om voldoende draagvlak te creëren, onder de naam de Financiële Coöperatie. Dat maakte de groep donderdag bekend.

Als er aan alle financiële voorwaarden is voldaan, vraagt de coöperatie een bankvergunning aan bij De Nederlandsche Bank (DNB).

Volgens Jan Brink, een van de initiatiefnemers, is verandering noodzakelijk. "Bij de meeste banken in Nederland staan de eigen producten en voorwaarden voorop en niet de belangen van de klant. Particulieren en bedrijven schreeuwen om verandering, maar krijgen geen gehoor bij bestaande banken", zegt Brink.

De oprichter streeft ernaar om voor december minimaal 10.000 leden te hebben. Zij moeten 20 euro lidmaatschap betalen. Die opbrengst wil Brink gebruiken om deskundigen in te schakelen die daadwerkelijk de bank moeten gaan oprichten. Hoeveel tientallen miljoenen daarvoor nodig zijn en waar de financiering vandaan moet komen kon Brink nog niet zeggen.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) laat weten te streven naar een concurrerend bankwezen en dat nieuwkomers altijd welkom zijn. Maar de initiatiefnemers zullen nog grote obstakels uit de weg moeten ruimen. Ze krijgen te maken met nieuwe regels, strenger toezicht, een lage rente en een economisch klimaat dat tegenzit. Daarnaast zal het lastig zijn om kapitaalverschaffers te vinden. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud