Nederlandse activiteiten Fortis verkocht aan Nederland (upd)

De Belgische, Luxemburgse en Nederlandse regeringen hebben een akkoord bereikt om de Nederlandse activiteiten van de Fortis Groep te verkopen aan de Nederlandse regering. Het gaat om Fortis Bank Nederland Holding NV, met inbegrip van ABN Amro, en Fortis Insurance Netherlands NV. Met de transactie is 16,8 miljard euro gemoeid. Dat hebben premier Yves Leterme en ministers van Financiën Didier Reynders vrijdag bekendgemaakt. De voorzitter van de GIMV Herman Daems wordt voor de regering de vertegenwoordiger bij Fortis.

Bedoeling is dat de Fortis Groep haar Nederlandse kernactiviteiten afstoot en verkoopt aan de Nederlandse overheid. Het gaat om Fortis Bank Nederland (Holding) NV - met inbegrip van ABN-Amro - en Fortis Insurance Netherlands NV. De transactie is goed voor 16,8 miljard euro en moet volgens premier Leterme de solvabiliteit van de bank versterken.

Het aandeel van de Belgische staat in Fortis blijft ook na deze transactie 49,93 procent bedragen. Nu de Nederlandse activiteiten worden afgesplitst, wordt Fortis een Belgisch-Luxemburgse holding. De Nederlandse regering neemt alle kernactiviteiten in Nederland over, maar het gaat volgens het Nederlandse ministerie van Financiën maar om een tijdelijke maatregel. Wanneer de rust in de sector is teruggekeerd, komt de bank opnieuw in privéhanden, luidt het. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud