Nieuwe Fiat-voorzitter: speculaties over afsplitsing autodivisie

Nu de Italiaanse autogroep Fiat dinsdag laten weten heeft dat John Elkann de nieuwe voorzitter wordt van Fiat in opvolging van Luca Cordero di Montezemolo, neemt de speculatie toe dat Fiat morgen/woensdag zal aankondigen dat het de autodivisie gaat afsplitsen van de tractor- en truckproductie.

De 34-jarige in de VS geboren kleinzoon van Gianni Agnelli, de historische chef van het bedrijf, was al aangeduid als opvolger toen Agnelli in 2003 overleed. Tot nu nam de 62-jarige Luca Cordero di Montezemolo het voorzittersambt van de groep op. Elkann was tot nu toe vicevoorzitter van Fiat en hoofd van de familiale holding. De positie van vicevoorzitter wordt in de toekomst niet meer ingevuld.

Nu de opvolgingskwestie bekendraakt, spelen ook geruchten op dat de Fiatgroep de autoactiviteiten wil onderbrengen in een apart vehikel. Dat scenario wordt door twee anonieme bronnen vertrouwd met de materie bevestigd aan het financiële persagentschap Bloomberg. De autoactiviteiten vertegenwoordigden 56 procent van de omzet van 2009.

De flamboyante CEO van Fiat, Sergio Marchionne, zou via dergelijk afgesplitste entiteit makkelijker allianties kunnen aangaan. Een aandelenverkoop zou de nodige cash kunnen genereren. Marchionne poneerde eerder al dat er in de toekomst enkel plaats zal zijn voor enkele grote autobouwers. Eerder probeerde hij Opel binnen te halen na de malaise bij GM.

Marchionne geeft woensdag tekst en uitleg over de strategische plannen van Fiat voor 2010-2014.

Door de speculaties boekte Fiat dinsdag op de beurs van Milaan een forse winst van ruim 9 procent. (THD)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud