NMBS Logistics: "spons over het verleden"

Marc Descheemaeker, de topman van spoorwegmaatschappij NMBS, steekt de hand uit naar alle betrokkenen bij de herstructurering van de cargoactiviteiten om in een gezonde sociale dialoog aan de toekomst te werken. Dat heeft hij donderdag gezegd in een telefonisch interview met Belga.

Descheemaeker is "verheugd" na de goedkeuring van het voorstel van sociaal plan door de christelijke vakbond. "We kunnen nu verder met het herstructureringsplan dat door Europa is goedgekeurd." De NMBS-topman spreekt van "een belangrijke doorbraak dankzij de verstandige houding van ACV-Transcom, die voor de toekomst gaat".

Dat is niet bedoeld als een sneer naar de socialistische vakbond ACOD Spoor, die het sociaal plan begin deze week afkeurde. "Ik steek de hand uit naar alle 'stakeholders' - werkgevers, vakbonden, voogdijminister, ... - om de spons te vegen over het verleden en ervoor te gaan in een gezonde sociale dialoog", aldus Descheemaeker.

Het sociaal plan voor NMBS Logistics, dat vrijdag officieel moet worden goedgekeurd tijdens een bijeenkomst van de Nationale Paritaire Commissie, maakt deel uit van een omvangrijker herstructureringsplan voor de goederenactiviteiten. Dat plan beoogt de gezondmaking van de cargoactiviteiten, legt Descheemaeker uit. Doel is om in 2012 "geen negatief resultaat" meer te boeken op die activiteiten.

Het herstructureringsplan is al in uitvoering. Zo werd in februari het filiaal NMBS Logistics opgericht. Het sociale luik moet nog verder worden uitgewerkt. "Op termijn zal het filiaal met een aantal contractuele medewerkers en aan marktvoorwaarden werken", zegt Descheemaeker.

De NMBS-topman schat dat ongeveer 5.000 mensen direct en indirect verbonden zijn aan de goederenactiviteiten van de NMBS. (FUL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud