Oekraïne blokkeert gasleveringen aan Europa (UPDATE)

Oekraïne heeft toegegeven dat het de doorvoer van Russisch gas naar Europa blokkeert, zoals de Russische gasmaatschappij Gazprom eerder al had gemeld.

Nadat de pijpleidingen naar Europa vorige week woensdag waren dichtgedraaid, zette Gazprom dinsdagochtend de kraan opnieuw open. Na slechts enkele uren is het gas evenwel alweer opgehouden met stromen, merkt ook de Europese Unie.

Het Oekraïense gasbedrijf Naftogaz heeft intussen toegegeven dat het de gastoevoer blokkeert. Het wijst naar de "onaanvaardbare" voorwaarden voor de doorvoer die Gazprom oplegt. Volgens Gazprom-vicevoorzitter Medvedev heeft Oekraïne gemeld dat het gastransportsysteem omgeleid is voor "binnenlands gebruik". Gazprom ziet in die omstandigheden geen kans om gas te leveren, heeft het aan de Europese Commissie laten weten.

Gazprom insinueert volgens het persagentschap Itar-Tass ook dat de Verenigde Staten een rol spelen in het conflict. "We hebben de indruk dat de komedie die nu in Oekraïne gaande is door een heel ander land gestuurd wordt", aldus Medvedev, die naar het in december ondertekend strategisch akkoord tussen de VS en Oekraïne verwijst. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud